pagina afdrukken

Gebitsanering

Vaak horen wij van de eigenaar de klacht dat hun huisdier uit de bek ruikt of slecht wil eten. De oorzaak kan vaak worden gevonden bij het gebit. De zorg voor het gebit en het tandvlees van uw huisdier is belangrijk en wordt vaak onderschat. Wanneer er geen aandacht aan het gebit wordt besteed kan dit leiden tot tandvleesaandoeningen (paradontale aandoeningen). Paradontale aandoeningen zijn de meest voorkomende ziekten bij volwassen honden en katten. Ze gaan gepaard met veel pijn en kunnen, door verspreiding via het bloed, aanleiding geven tot ontstekingen in onder andere hart, nieren, lever en longen.
 
Oorzaak van tandvleesaandoeningen
Allereerst ontstaat er tandplak tussen de tanden en het tandvlees. Bacteriën hopen zich hierin op en veroorzaken op deze manier een tandvleesontsteking met alle gevolgen van dien. Tandplak wat niet door kauwbotten, poetsen, etc. wordt verwijderd zet zich om tot tandsteen. Preventieve zorg om tandplak en tandsteen te voorkomen is dus erg belangrijk.
 
Preventieve zorg bestaat uit:
  • Poetsen: tandenpoetsen met een tandenborstel verwijdert de tandplak en voorkomt daarmee de vorming van tandsteen. Gebruik hiervoor een speciale tandpasta voor honden en katten. Begin hiermee op jonge leeftijd zodat uw huisdier hier makkelijker mee om leert te gaan.
  • Kauwbotten:hebben een poetswerking en bevatten vaak enzymen die de vorming van tandplak remmen. Daarnaast heeft de schurende werking van kauwbotten het effect dat tandplak wordt verwijderd.
  • Voeding: droogvoer is beter dan blikvoeding, het vertraagt de vorming van tandsteen door de schurende werking van de brokken op de kiezen. Blikvoeding blijft gemakkelijk tussen de tanden en kiezen plakken, dit bevordert de vorming van tandplak. Er zijn ook speciale tandsteen preventie diëten, met name is dit een uitkomst voor honden die poetsen en kauwbotten niet accepteren.
Wanneer dieren op de praktijk komen met (ernstige) tandsteenproblemen wordt in goed overleg met de eigenaar aangeraden het gebit onder een lichte narcose te reinigen (gebitsanering). De eerder genoemde preventieve maatregelen voorkomen tandsteenvorming, maar kunnen het niet verhelpen. Dit kan alleen met een gebitsanering. Een lichte narcose is noodzakelijk, omdat je alleen dan bij alle tanden en kiezen kunt komen zonder dat de hond/kat dit merkt.
 
Jaarlijkse vaccinatie
Bij de jaarlijkse inenting wordt standaard het gebit van uw huisdier gecontroleerd en met u doorgenomen. Uiteraard kunt u voor een gebitscontrole ook een afspraak maken. Ook telefonisch kunnen wij veel vragen voor u beantwoorden, bel gerust. Als laatste willen wij u adviseren om van jongs af aan met de preventieve zorg met betrekking tot het gebit te beginnen, voorkomen is beter dan genezen en het dier is het dan gewend.